Veel inwoners die in Den Haag bij de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid aankloppen hebben psychische problemen. Dit aantal is door de coronapandemie gestegen.
Daarom zou de dienst meer aandacht hiervoor moeten hebben, zodat dit sneller kan worden geconstateerd en kan worden gezocht naar een passende ondersteuning, zodat werklozen ook meer kans krijgen om aan de slag te gaan.
Inwoners die werkzoekend zijn krijgen daarom nu een brede intake. Als daaruit blijkt dat gespecialiseerde hulpverlening noodzakelijk is worden mensen doorverwezen naar gespecialiseerde hulpverlening.
In geval van een psychische kwetsbaarheid wordt er een pad uitgestippeld. Dat kan variëren van werken aan verbeteren van de situatie tot re-integratietrajecten.
Daklozen
Vooral onder dak- en thuislozen komen psychische problemen voor. Daarom zetten medewerkers van zowel Sociale Zaken (SZW) als Onderwijs (OCW) zich samen tegelijk voor hen in, zodat er snel afstemming tussen inkomen en zorg kan plaatsvinden.
Beide diensten bevinden zich nu in het nieuwe pand aan de Fruitweg volgens het huiskamermodel met één ingang en één dienstverlening. “Hierdoor wordt een rustige, prikkelarme omgeving gecreëerd waarin alle mensen die ons bezoeken gelijkwaardig en welkom zijn,” zo meldt de gemeente in de raad als antwoord op GroenLinks die de problemathiek met een motie hebben aangekaart.
Privacy knelpunt
Knelpunt bij het snel kunnen signaleren van (psychische) problematiek is dat sinds de inwerkingtreding van de Wet op de Privacy diagnoses niet meer in dossiers mogen worden benoemd. Om dit op te lossen is wetgeving in voorbereiding, die in 2022 in werking zal treden.